Coprinus môže pomôcť s cukrovkou

Coprinus môže pomôcť s cukrovkou

Coprinus(Coprinus comatus, Hnojník obyčajný) je huba, ktorá je rozšírená aj u nás. Môžeme ju nájsť na trávnatých plochách záhrad, parkov, okolo ciest, u smetísk atď. Klobúk je vajcovitý, uzavretý, neskôr sa mierne otvára. Mladá huba je svetlá a postupne tmavne, až sčernie a doslova sa "roztečie". Jedlá je len mladá. Hnojník sa nesmie kombinovať s alkoholom. Pôsobí totiž ako Antabus, tj. Vyvolá nevoľnosť, vracanie, zrýchlený tep atď. Coprinus je využívaný aj ako liečivá huba v prírodnej medicíne a jej účinnosť potvrdzujú tiež vedecké štúdie. Coprinus zlepšuje fungovanie imunitného systému, pôsobí protirakovinovo, znižuje oxidačný stres a tiež koncentráciu cukrov v krvi. V tejto štúdii sa autori zamerali na posledný spomínaný účinok. Cukrovkou trpí stále väčší počet ľudí, hlavne typom II, ktorý je často spojený aj s obezitou, vysokým cholesterolom atď. Cukrovku je niekedy možné zvládnuť diétou, ťažšie prípady sa riešia antidiabetikami, napr. inzulínom (ten je jediným liekom u pacientov s cukrovkou I). Pacienti s cukrovkou, ktorí nemajú glykémiu pod kontrolou, mávajú poškodené cievy, nervy, sietnicu, obličky atď. Je totiž aj výrazne zvýšený oxidačný stres.  

Autori získali z Coprinu polysacharidy, a to aj tie ktoré sú súčasťou buniek huby, tak aj tie mimobunkové (intracelulárne a extracelulárne polysacharidy), sú na povrchu bunky alebo v jej okolí.

Najprv boli otestované, či polysacharidy vedia znižovať oxidačný stres. Oba typy boli veľmi účinné, vychytávali voľné radikály, ktoré sú pre bunky doslova toxické. Poškodzujú dokonca aj DNA, čím pôsobí prorakovinne. Vyššiu účinnosť mali polysacharidy bunkové. Ďalej sa určovalo zloženie, v bunkových polysacharidoch sa objavovali 3 typy jednoduchých cukrov, u mimobunkových to bolo 5 typov. Antidiabetický efekt sa určoval podľa schopnosti polysacharidov znižovať aktivitu enzýmu alfa amylázy. Tento enzým je tvorený pankreasom (pankreasu). Do čreva sa dostáva s pankreatickou šťavou, nachádza sa tiež v slinách. Amyláza štiepi polysacharidy, tj. Pomáha tráveniu zložených cukrov, škrobov. Vznikajú tak jednoduché cukry, najväčšie množstvo tvorí maltóza, ale produktom je tiež glukóza, ktoré sa dostáva z čreva do krvi a môže sa zvýšiť glykémia. Je teda aj v praxi snaha amylázu blokovať.

Štúdia ukázala, že polysacharidy z Coprinu znižujú aktivitu tohto enzýmu. Tie bunkové môžu znížiť jeho aktivitu až o viac ako 90%.

Polysacharidy z Coprinu môžu byť pomocníkmi pacientov s cukrovkou. Jednak znižujú oxidačný stres, a jednak znižujú aktivitu alfa amylázy.

Účinky COPRINU ako aj iných medicinálnych húb nájdete na www.cinsky-herbar.sk

Cao H, Ma S, Guo H, Cui X, Wang S, Zhong X, Wu Y, Zheng W, Wang H, Yu J, Ma L, Chun-Chao H. Comparative study on the monosaccharide compositions, antioxidant and hypoglycemic activities in vitro of intracellulare and extracellular polysaccharides of liquid fermented Coprinus comatus. Int. J. Biol. Macromol. 2019 Aug 02.:543-549.